Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home Begrippen Aantampen

Aantampen

uw bedrijf aanmelden

Tampen of aantampen is het comprimeren van gemalen koffie in een 'portafilter', voorafgaand aan het bereiden van de espresso. Bij volautomatische espresso-apparaten gebeurt het vullen en aantampen van de puck volledig automatisch. Het 'aantampen' wordt daarom doorgaans gezien als een, enkel bij halfautomaten te verrichten handeling.

De manier waarop u deze techniek toepast is van grote invloed op de smaak van het eindresultaat. De koffie wordt aangetampt en de portafilter wordt vergrendeld in de pakking van het espresso-apparaat. Vervolgens wordt het water door de puck van koffie geduwd. Dus logischerwijs; wanneer u de gemalen strak en stevig aantampt zal het hete water meer tijd nodig hebben om volledig doorgelopen te zijn. Hierdoor wordt de espresso doorgaans voller en rijker van smaak. Duurt dit proces te lang, dan wordt de espresso bitter en krijgt het een aangebrande smaak mee. Dit kan gebeuren wanneer de koffie té strak is aantampt en de bonen té fijn zijn gemalen.

Het andere uiterste is ook niet gewenst; wanneer de koffie te losjes wordt aangetampt zal het water te snel doorlopen. Hierdoor krijgt het hete water juist te weinig smaak mee en de espresso zal slap van smaak zijn. Bovendien is het belangrijk om een uniforme druk uit te oefenen op de gemalen in de filter. Wanneer dit goed wordt gedaan zal het water alle koffiekorrels in de filter bereiken zodat de volledige smaak wordt opgenomen door het water. Wanneer een deel van de koffie strak is aangetampt, en het andere deel niet, dan zal het water de gemakkelijke route kiezen. Ook dan wordt de espresso slap van smaak. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van uw koffiemachine, niet alle ingebouwde koffiemolens hebben evenveel maalstanden.

Tampers zijn bijna altijd vervaardigd uit roestvrijstaal, enkele zijn van hout. Let er bij het aanschaffen van een nieuwe tamper uiteraard op dat deze past bij de portafilter van uw espresso-apparaat!