Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home Begrippen Barista

Barista

uw bedrijf aanmelden
Een barista is een persoon die, doorgaans in specialistische zaken zoals een Starbucks of Coffee Company, op espresso-gebaseerde dranken bereidt. Het woord 'Barista' vindt zijn oorsprong in Italië en kan duiden op zowel een mannelijke als vrouwelijke 'barman'. In Italië is de barista echter niet persé gespecialiseerd in het bereiden van koffie en espresso, maar serveert ook alle overige dranken.

De barista zoals we die kennen in Nederland is enorm vaardig met drie verschillende soorten commerciële espressomachines;
  • Halfautomatische espresso-apparaat - deze machine maakt gebruik van een elektrische pomp om het water door de portafilter met koffie te duwen. Het is echter de taak van de barista het brouwproces te stoppen op het moment dat dit nodig is. De kunst is hier voornamelijk een juiste hoeveelheid koffie onder voldoende druk in de portafilter te tampen zodat het water niet te snel en niet te langzaam door de koffie stroomt.
  • Volautomatische espresso-apparaat - deze machine wordt minder gebruik door barista's omdat, zoals de naam al duidelijk maakt, er veel automatisch voor u wordt gedaan. De hoeveelheid te gebruiken water en koffie kan worden ingesteld en het apparaat bereidt na één druk op de knop een drank naar keuze.
  • Handmatige/manuele machine - Door aan een hefboom op het apparaat te trekken wordt het water door de gemalen koffie geduwd. Dit moet gebeuren met beleid en vergt zeker wat oefening voordat er een echt lekkere espresso mee kan worden bereid.
De rol van de barista in dit alles is ook om voldoende kennis te hebben van koffie, het espresso-apparaat en het gehele brouwproces van espresso. Een goede barista weet alles van de correcte werking van de machine, hoe deze te onderhouden of te programmeren, de temperatuur van het water, hoe je microfoam maakt en nog veel meer. Een barista kan deze vaardigheden verwerven door het volgen van lessen en veel oefening in de praktijk.