Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home Begrippen Extractietijd

Extractietijd

uw bedrijf aanmelden
Espresso wordt gemaakt door warm water (90-92°C) onder druk door een "puck of portafilter" van fijn gemalen koffie te duwen. De belangrijkste regel bij het maken van perfecte espresso is dan ook dat de gebruikte druk voldoende moet zijn om het water in 25-30 seconden door de portafilter te drukken. Als het proces langer duurt dan zal de espresso bitter worden. Daarom moet de maling van de koffie worden aangepast aan de druk van de koffiemachine. Het is een kwestie van testen en te blijven proberen de maling en de druk op de juiste manier te combineren.

De extractietijd wordt gebruikt als een van de indicatoren voor een goed shot espresso. De extractietijd wordt berekend vanaf het moment dat de pomp schakelaar is geactiveerd, totdat de pomp schakelaar is uitgeschakeld. De juiste extractietijd voor een goede espresso ligt tussen de 25 en 30 seconden.

Wanneer uw espresso-apparaat beschikt over een goede (vaak keramische) molen wordt de extractie nog beter. Dit omdat een goede molen in is staat om de koffieboon in zeer gelijke en microscopische kleine stukjes te malen. Hierdoor wordt de dichtheid van de inhoud van de puck groter. Het water heeft daarom meer tijd om dingen die koffie lekker maken uit het maalsel te halen. Hoe fijner de maling, hoe langzamer het water onder druk door de koffiepuck wordt geduwd. Op deze manier heeft het water alle kans om de aroma en smaak van de koffie perfect op te nemen.

Onthoud: Uniforme druk dient te worden gebruikt gedurende het gehele proces. De druk wordt zo ingesteld dat de extractietijd tussen de 25-30 seconden ligt, niet meer en niet minder.