Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home Koffierecepten Een aantal espressovarianten op een rijtje

Een aantal espressovarianten op een rijtje

Onderstaand vindt u een paar ‘basic’ koffie –en espresso recepten die thuis gemaakt kunnen worden met uw eigen espresso-apparaat.

Espresso
Het klassieke espresso recept bestaat uit een enkel shot van 30 ml espresso. Hierbij wordt heet water (90-92°C) onder hoge druk door ongeveer 7 gram espresso koffie heen geperst. Een perfecte espresso heeft een intense en sterke smaak, een heerlijke aroma en een fluweelzachte crème laag. U kunt de espresso het beste in een voorverwarmd espressokopje serveren.

Espresso Macchiato
Een espresso macchiato is een shot espresso met op de top ongeveer 1 a 2 eetlepels opgeschuimde melk.

Espresso Dopio (Dubbele Espresso)
De espresso dopio is een dubbele hoeveelheid espresso, zo kunt u dubbel genieten van de sterke smaak en heerlijke aroma. Meestal wordt een espresso Dopio geserveerd in een cappuccino kopje.

Ristretto
De ristretto is een nog sterkere variant van de espresso, dit omdat er dezelfde hoeveelheid espresso wordt gebruikt maar minder water. Hierdoor ontstaat er een nog sterkere smaak.

Caffè Lungo
Een caffè lungo is eigenlijk een grote espresso. Er wordt minder water gebruikt voor het bereiden van een caffè lungo. Hierdoor is deze minder sterk van smaak en heeft meer weg van een gewone kop koffie.

Espresso con Panna (Espresso met slagroom)
De Espresso con Panna is een enkel of dubbel shot espresso gegarneerd met een toefje slagroom.

Espresso Romano
De espresso romano bestaat uit een enkele shot espresso, gegarneerd met verse citroen schil. Dit is een typisch Amerikaanse variant op de espresso en is in andere landen vaak onbekend.

Spicy Viennese Espresso
Deze weense espresso bestaat uit een dubbele espresso, gemixed met halve theelepel kaneel, een snufje kruidnagel en een halve theelepel allspice, ook wel bekend als piment of Jamaicaanse peper. Als ‘finishing touch’; een toef slagroom.

Cappuccino
Vanuit traditie wordt een cappucino bereid met 1/3 deel espresso, 1/3 deel hete melk en 1/3 deel melkschuim. Strooi vervolgens wat cacao poeder, kaneel poeder, nootmuskaat of vanille poeder over de schuimlaag heen voor de afwisseling en een extra smaaksensatie.

Mokka Cappuccino
De mokka cappucino bereidt u met 1/3 deel espresso en 2/3 deel hete melk. Voeg vervolgens naar smaak cacao of chocolade siroop aan de melk toe.

Caffe Latte
Een Caffe Latte, bestaat uit een enkel shot espresso gemengd met ongeveer 2/3 hete melk gemengd met 1/3 dik schuim. Bij een Latte is het melkschuim tijdens het stomen gemengd met de warme melk, waardoor de melk een dikke homogene structuur krijgt. Een Caffe Latte dient u te serveren in een groot glas.

Latte Macchiato
De perfecte Latte Macchiato bestaat uit 2/3 deel warme melk, iets minder dan 1/3 deel droog schuim, getopt met een enkel of soms zelfs een half espresso shot. Kenmerkend aan een Latte Macchiato is dat de drank zichtbaar is opgebouwd uit een laag warme melk, een laagje espresso en een laag schuim. Om dit te bereiken dient de espresso langzaam in het midden van de melk geschonken te worden. De drank wordt geserveerd in een doorzichtig glas, zodat deze lagen mooi te zien zijn.

Caffe Americanno
Een Caffe Americanno is een espresso verdund met heet water om de espresso minder sterk te maken, dit komt overeen met een normale Nederlandse kop koffie.

Caffè Corretto
De caffè corretto bestaat uit een enkele shot espresso met een scheutje sterke drank. Vaak is dit een Italiaanse drank. Denk bijvoorbeeld aan een scheutje grappa, sambuca of brandy.

Een aantal van bovenstaande koffie –en espresso recepten kunnen uiteraard ook worden bereid bij u op het werk. Waarschijnlijk beschikt de volautomatische koffieautomaat binnen uw bedrijf over een sneltoets functie waarmee u uw favoriete koffie met één druk op de knop maakt.