Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home Nieuws De geschiedenis van het espresso-apparaat

De geschiedenis van het espresso-apparaat

uw bedrijf aanmelden
De uitvinding die nu bekend staat als het espresso-apparaat werd gepatenteerd door Luigi Bezzarra in 1902. Het patent gaf leven aan de eerste espressomachine speciaal ontworpen voor een hoge druk, genaamd "de Ideale".

In 1905 richtte Desiderio Pavoni "La Pavoni Spa” een werkplaats in gelegen aan de Via Parini in Milaan, voor de productie van deze machines. De ketel van de machine werd onder een constante druk gehouden, hetzij door een gas-ring of met behulp van elektriciteit. De machine werkte op slechts 1,5 bar druk. Door het openen van een schuifsysteem werd water en stoom door de gemalen koffie in het filter gedrukt.
Het brouwsel werd in ongeveer 1 minuut geprepareerd. De Ideale was de eerste espressomachine op de markt, en het begon de mode van het drinken van Italiaanse "espresso" in Europa. Vervolgens verspreidde deze rage zich over de hele wereld.

De basistechnologie van het espressomachine is hetzelfde gebleven tot na de Tweede Wereldoorlog. De Ideale creëerde een 'verbrande' smaak omdat het brouwproces relatief lang duurde (1 minuut) voor espresso, ook aangezien de druk relatief laag was.

In 1948 werd de eerste piston espresso machine ingevoerd. Bij deze nieuwe piston machine werd er gebruik gemaakt van een springveer om de druk binnen het apparaat te verhogen. Door de hogere druk werd het brouwproces aanzienlijk verkort waardoor espresso niet langer de verbrande smaak meekreeg.
In hetzelfde jaar (1948), introduceerde La Pavoni het eerste espresso-apparaat met horizontale ketel. Gio Ponti, Alberto Rosselli, en Antonio Fornaroli ontwikkelde deze nieuwe espressomachine, en noemde het "La cornuta" (De Hoorn).

In 1961 ontstond de machine genaamd "Brasilia", als gevolg van de samenwerking tussen Angelo Tito Anselmi en Alberto Rosselli. In hetzelfde jaar werd het eerste elektrische espresso-apparaat ontworpen speciaal voor huishoudelijk gebruik. Het was ook geschikt voor het maken van andere warme dranken en staat tot op de dag van vandaag bekend als de "Europiccola".

Deze nieuwe espressomachines konden tot 16 kopjes espresso tegelijk maken! Naast de traditionele halfautomatische machines, zijn er sindsdien nieuwe modellen ingevoerd. De laatste is een volautomatische machine die modulair espresso kan bereiden in een paar seconden. Dezelfde principes werden toegepast op de binnenlandse lijn van espresso-apparaten.