Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home Nieuws De gezonde voordelen van koffie

De gezonde voordelen van koffie

uw bedrijf aanmelden

Koffie is een genot voor miljoenen mensen wereldwijd. Maar is koffie ook gezond? In een groot deel van de wereld is koffie uitgegroeid tot meer dan slechts een ‘standaard’ ochtenddrankje. Het heeft een sociale waarde gekregen. Koffie is altijd een goed excuus om uit te gaan met vrienden of om samen van een korte middagpauze te genieten.
We lijken nog meer van koffie te genieten als we deze drinken met iemand anders. Koffie is een genot voor miljoenen mensen, en dat al sinds ten minste duizend jaar.

Maar is koffie ook gezond? Zoals we allemaal heel goed weten, is cafeïne de belangrijkste chemische prikkel in koffie. Het is bewezen dat cafeïne stimulerend en concentratieverhogend werkt. Het maakt het ons alerter en het werd vroeger gebruikt door atleten voor het verbeteren van zowel hun fysieke als mentale prestaties. Desalniettemin is koffie (cafeïne) niet een medicijn dat leidt tot lichamelijke afhankelijkheid.

Het is bewezen dat koffie:
•    Een positief effect heeft op personen die lijden aan astma. Koffie verwijdt de luchtwegen in de buurt van de longen;
•    Beschermt tegen dikkedarmkanker en tegen borstkanker bij mannen;
•    Beschermt tegen het ontstaan van nierstenen;
•    Helpt de spijsvertering te verbeteren en constipatie te voorkomen;
•    De ontwikkeling van de ziekte van parkinson vertraagt;
•    Nuttig is in het voorkomen van het ontstaan van de ziekte van Alzheimer;
•    Rijk is aan antioxidanten die beschermen tegen de ontwikkeling van chronische ziekten, waaronder kanker en hartziekten;
•    Rijk is aan cafeïne. Dat verhoogt de doeltreffendheid van vele pijnstillers. Om deze reden bevatten veel pijnstillende middelen cafeïne, en
•    De effectiviteit van het kortetermijngeheugen verhoogt en zelfs in zekere mate het IQ. Veel studenten zullen veel koffie drinken tijdens of vlak voor een examen.

Er zijn weinig negatieve effecten bekend van het drinken van koffie. Vaak wordt er wel aangeraden de inname van cafeïne te beperken tot 300 mg per dag. Een gemiddeld kopje gewone koffie bevat ongeveer 85 mg cafeïne, dus aanbevolen wordt om iets minder dan vier kopjes per dag te drinken.
Als u zich enige zorgen maakt over het binnenkrijgen van teveel cafeïne, moet u overwegen over te schakelen naar espresso. Een kopje espresso bevat minder cafeïne dan een gewone kop koffie, dit omdat de portie kleiner is.

Natuurlijk zullen de vele positieve effecten overweldigend lijken in vergelijking met de negatieve effecten. Ze zijn een goed excuus om te blijven genieten van dit prachtige zwarte drankje.