Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home

Espresso-apparaat kopen? Dé essentiële functies.

uw bedrijf aanmelden

Het idee van het bereiden van uw eigen espresso shots en het serveren van een prachtige cappuccino in uw eigen woning is een aantrekkelijk gedachte. Het staat al tijden aan de top van uw verlanglijstje en de tijd is aangebroken er eindelijk één te kopen; een espresso-apparaat!

Stap 1 zal zijn alle machines binnen de gewenste prijsklasse met elkaar te vergelijken. Nog maar kort in de vergelijkingsfase zal u worden overdonderd door de vele espresso-apparaten die er beschikbaar zijn. Prijzen variëren van €100,00 tot ruim €5000,00 en bovendien beschikken alle machines over verschillende functionaliteiten. De technische termen vliegen u om de oren. Tot overmaat van ramp is er een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar, deze is vaak nog tegenstrijdig ook. Dus hoe komt u erachter welk espresso-apparaat u het beste kunt kopen?

Allereerst is het handig om te weten hoe een espresso wordt bereid. Espresso wordt gemaakt door warm water (90-92°C) onder druk door een "puck of portafilter" van fijngemalen koffie te duwen. Hoe fijner de maling, hoe groter de dichtheid van de inhoud van de puck. Hoe groter de dichtheid, hoe meer druk er nodig is om het water door de koffie heen te duwen.

De belangrijkste regel bij het maken van perfecte espresso is dan ook dat de gebruikte druk voldoende moet zijn om het water in 25-30 seconden door de portafilter te drukken. Als het proces langer duurt dan zal de espresso bitter worden. Daarom moet de maling van de koffie worden aangepast aan de druk van de koffieautomaat. Het is een kwestie van testen en te blijven proberen de maling en de druk op de juiste manier te combineren.

Uit bovenstaande kunt u opmaken dat de volgende drie dingen van cruciaal belang zijn bij het bereiden van een espresso:

  • Druk: er is een minimum druk van 9 tot 13 bar nodig voor de bereiding van een goede koffie. De meeste espresso-apparaten beschikken gelukkig over een bar van 15. Bovendien is dit de maximale druk dat het apparaat kán uitoefenen, er zal hier zelden tot nooit gebruik van worden gemaakt. De overtollige druk wordt doorgaans vrijgelaten via een veiligheidsventiel. Het kan echter zo zijn dat de druk in het apparaat afneemt door kalkaanslag of mineraalopbouw. Hier wordt aan gedacht door de ontwerpers van espresso-apparaten door in feite een ‘overschot aan druk’ mee te geven aan de machines.
  • U zult tijdens uw zoektocht dan ook weinig machines vinden die niet aan deze vereiste voldoet.
  • Temperatuur: voor het bereiden van een goede espresso moet het water ongeveer 92 graden zijn. Een van de meest voorkomende klachten van bezitters van een espresso-apparaat is over de temperatuur van de koffie. Veel apparaten zijn niet in staat de drank echt goed heet te bereiden. Een krachtige boiler is vereist om het goed op temperatuur te krijgen.
  • Zettijd: De beste zettijd bedraagt ongeveer 25 tot 30 seconden. Het zijn met name sommige volautomatische espresso-apparaten die niet aan deze vereiste kunnen voldoen. Dit komt omdat de gemalen koffie niet onder voldoende druk in de zetgroep wordt getampt. Hierdoor loopt het water simpelweg te snel door de koffie en dat gaat ten koste van de smaak.

Naast het bovenstaande is het natuurlijk ook belangrijk te letten op overige functionaliteiten. Het zijn immers de extraatjes die fantastische espresso-apparaten onderscheiden van de ‘gewone’ machines. Wilt u meer weten over de functionaliteiten? Lees dan het volgende artikel. Voor informatie over over een koffiezetapparaat voor op kantoor verwijzen wij u naar onze koopgids.