Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home Nieuws Espressobonen, welke kiest u?

Espressobonen, welke kiest u?

uw bedrijf aanmelden

Echte espresso wordt gemaakt door een kleine 8 gram gemalen espressobonen onder een druk van 9 tot 15 bar door een gecomprimeerde puck van gemalen koffie te drukken. Hierbij is het vereist dat het gebruikte water wordt verhit tot een temperatuur van 90 tot 92 graden celcius. Dit proces duurt ongeveer dertig seconden.

Wanneer een espresso volgens de vuistregels wordt bereid zal deze bedekt zijn met een rijke en donkere laag gouden crème. De crèmelaag is dan ook de perfecte indicator als het gaat om de kwaliteit van uw espresso, en daarmee de espressobonen. Wij als koffiedrinkers weten een heerlijke en rijke crèmelaag op een perfecte Dark Roast espresso iedere dag weer te waarderen.

De term espresso (vaak verkeerd gespeld of uitgesproken als ‘Expresso’) heeft overigens de betekenis van ‘een kopje koffie speciaal voor jou’. Denk maar eens aan de barista in uw favoriete espressobar (Coffee Company, Star Bucks) die de espresso speciaal voor u bereidt terwijl u lekker relaxed uw krantje leest en wacht op de bestelling.

Een kenner?
Iedere espressokenner, (toekomstige) barista of espressoliefhebber weet dat de perfecte espresso voor een zeer groot deel afhankelijk is van de kwaliteit en de soort espressobonen. Hoewel er uiteraard veel factoren zijn die bijdragen aan de kwaliteit van een espresso, zijn er 3 belangrijke aspecten van een enorm belang: het land van herkomst, de branding, en de mix ofwel de blend van de espressobonen.

De herkomst
Er zijn verschillende soorten koffiebonen, de belangrijkste en meest bekende zijn de Arabica- en de Robustabonen. Arabicabonen worden gezien als kwalitatief betere bonen, ze geven de koffie een intensere en vollere smaak mee. Robustabonen neigen de koffie een bittere, minder complexe smaak mee te geven en genieten daarom zelden de voorkeur bij koffieliefhebbers.Espressobonen werden oorspronkelijk gekweekt in verschillende Arabische landen. Vandaag de dag worden zowel arabicabonen als robustabonen in meer dan 70 landen wereldwijd gekweekt. Brazilië is tegenwoordig de grootste koffieproducent van de wereld. Colombia, Indonesië en Vietnam liggen echter niet ver achter. Over het algemeen is de kwaliteit van de espressobonen uit deze landen vrij constant en hoog.

Espressobonen branden
De espresso die we drinken wordt niet gemaakt van rauwe koffiebessen. Deze hebben namelijk nogal een onaangename smaak en zijn vrij bitter. Wat wij kennen als espressobonen is het resultaat van gebrande rauwe koffiebessen. Er zijn lichte, middelzware en donkere (dark roast) espressobonen. Een licht gebrande, ookwel cinnamon genoemd, geeft een vrij delicate smaak af.
De term ‘cinnamon’ wordt gebruikt om de lichte kleur van de koffieboon te beschrijven, niet de daadwerkelijke smaak. Medium gebrande espressobonen zijn misschien wel de meest voorkomende. Ze zijn over het algemeen hartelijker en zoeter van smaak dan de licht gebrande bonen. Wanneer u espressobonen in de supermarkt koop, zijn deze doorgaans medium gebrand. Tot slot is er de dark roast. Dit zijn donkere espressobonen en hebben een zeer uitgesproken, sterke en scherpe smaak. Liefhebbers van de dark roast drinken de koffie of espresso vaak zwart, zonder suiker of melk. Omdat de dark roast rijk en aromatisch van smaak is, is deze espressoboon perfect voor het bereiden van een espresso.

De blend
Door het mengen van verschillende soorten espressobonen kunnen er geheel nieuwe en unieke smaakcombinaties ontstaan. Zo zijn er vele verschillende bekende blends voor bijvoorbeeld in de ochtend, middag of avond. De mogelijkheden wat betreft deze blends zijn werkelijk eindeloos, u kunt eindeloos combineren en experimenteren. Zo kan er gekozen worden voor een blend van hetzelfde gewas, twee verschillende gewassen of zelfs drie verschillende gewassen.

Wat is de beste espressoboon?
Over de kwaliteit van verschillende soorten espressobonen en blends zijn vaak hevige discussies. Bijna alle espressokenners, (toekomstige) barista’s of espressoliefhebbers geven de voorkeur aan een bepaalde boon of blend. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar één ding is zeker; de arabicaboon is en blijft de beste koffieboon!

Online espressobonen kopen
Er zijn tal van websites en fysieke winkels die espressobonen aanbieden. Waar u voor kiest hangt in feite van uw eigen voorkeur af. Onderstaand treft u een aantal tips en adviezen:

  • Let op de verpakking en de houdbaarheidsdatum van de espressobonen;
  • Houd in gedachte dat de arabicaboon veruit de beste kwaliteit biedt;
  • Proef, ruik en voel verschillende soorten espressobonen;
  • Leer en lees zoveel mogelijk over espressobonen;
  • Vergelijk de aanbieders van espressobonen op prijs en kwaliteit, en
  • Vraag andere om hun ervaringen en deel uw eigen ervaring met espressobonen.

In onze nieuws sectie vindt u goed en deskundig advies op gebied van espressobonen, daarnaast leest u hier meer over espresso-apparaten en koffierecepten. Veel succes en geniet van uw perfecte espresso.