Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home Nieuws Feit of Fictie? Een aantal mythes over koffie op een rij

Feit of Fictie? Een aantal mythes over koffie op een rij

uw bedrijf aanmelden

De mysteries en geruchten rondom koffie blijven groeien. Wij kijken naar elke mythe en vragen, feit of fictie?

my•the [miete] de; v(m) -n, -s
1. Een als waar aangenomen verzinsel; in deze betekenis spreekt men ook wel over een broodjeaapverhaal.
2. Fictie of een halve waarheid


Is het waar dat koffie het beste smaakt wanneer het in de koelkast wordt bewaard?
Er zijn vijf dingen waar koffiebonen zo min mogelijk mee in aanraking moeten komen; lucht, vocht, warmte, kou en licht. Wanneer de koffie wordt bewaard in de koelkast zal deze worden blootgesteld aan kou en vocht. Bovendien kunnen de bonen smaken en geuren meekrijgen van voedselwaren die u ook in de koelkast bewaart.

Een uitgebreid onderzoek van de Amerikaanse National Coffee Association wijst het volgende uit: koffiebonen kunnen het best worden behouden door een relatief kleine hoeveelheid verse koffie in een ondoorzichtige, luchtdichte verpakking te bewaren (op kamertemperatuur). De koffie mag dus niet worden bewaard in een koelkast.

Is het waar dat espresso meer cafeïne bevat gewone koffie?
Omdat espresso een stuk sterker van smaak is dan een reguliere koffie denken veel mensen dat dit waar is. Een kop gewone koffie bevat ongeveer twee keer zoveel cafeïne als een kopje espresso. Per eenzelfde hoeveelheid bevat espresso wel meer cafeïne, ongeveer 200 tegenover 40 mg.

Is het waar dat espresso een speciaal soort koffieboon is?
Nee, dit is niet waar. Espresso is niet een soort boon, het is het eindresultaat. U kunt elk soort koffieboon gebruiken om een espresso te maken. Hoe beter de boon - hoe beter de espresso!

Is het waar dat het drinken van koffie goed is voor de gezondheid?
Recente studies wijzen een aantal dingen uit:
•    Het drinken van koffie vermindert de kans op lever-en darmkanker
•    Het drinken van koffie vermindert de kans op type twee diabetes en de ziekte van Parkinson.
•    De cafeïne in koffie helpt hoofdpijn te verminderen en verkleint het risico op astma-aanvallen.

Dit komt omdat koffie tannines en anti-oxidanten bevat die goed zijn voor de hart en bloedvaten. Echter, het drinken van vijf of meer kopjes koffie per dag verhoogt kans op nervositeit en veroorzaakt een hogere hartslag. Zwangere vrouwen, mensen met hartaandoeningen en iedereen met maagzweren worden vaak geadviseerd niet teveel koffie te drinken. Zoals bij de meeste dingen is het verstandig om koffie te drinken met mate. (Lees meer over dit onderwerp in het artikel ‘De gezonde voordelen van koffie).Tot dusver onze bijdrage om een aantal 'koffie mythes' de wereld uit te helpen!