Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home

Haal het maximale uit uw espresso-apparaat!

uw bedrijf aanmelden

In dit artikel geven we twee tips om uw espresso-apparaat goed te onderhouden en het maximale uit uw apparaat te blijven halen.

Onze eerste tip heeft te maken met het water dat u gebruikt voor het maken van espresso, en de periodieke reiniging van uw espressomachine.

Leidingwater is rijk aan mineralen. Wanneer u leidingwater gebruikt voor het maken van espresso blijven de mineralen op de inwendige oppervlakken binnen de buizen van het espresso-apparaat zitten in de vorm van schubben.

Als u een zogenaamd 'infuus' koffiezetapparaat in uw bezit heeft (gehad), is er geen twijfel dat u de minerale opbouw heeft gezien in het waterreservoir. Bij een dergelijk koffiezetapparaat, druppelt het warme water in de koffiekan. Als het hete water door de gevulde koffiefilter loopt, maakt het koffie. Druk is geen onderdeel van het proces. Wanneer u een infuus koffiezetapparaat koopt, zal de handleiding u adviseren dat u het apparaat regelmatig moet reinigen. Bij voorkeur met een oplossing van azijn. Als u dit advies negeert, zal het apparaat echter niet kapot gaan.

Bij espresso-apparaten werkt dit anders. Aangezien de druk integraal deel uitmaakt van het espresso brouwproces, moeten de inwendige buizen in uw espressomachine vrij blijven van minerale opbouw. Als minerale schalen ophopen en samentrekken in de interne buizen van de espresso machine, resulteert dit in een afname van de druk. Daarnaast zorgt dit voor onnodige slijtage van de pomp.

Bij de grote commerciële espressomachines die u vaak ziet in de horeca is 90% van alle storingen simpelweg veroorzaakt door deze ophoping van mineralen.

Bij uw espresso-apparaat is dit niet anders. Wanneer u de machine niet goed schoon houdt zal deze veel sneller stuk gaan dan wanneer u deze eenvoudig onderhoudt. Er zijn twee manieren om uw apparaat vrij te houden van de opbouw van mineralen:

  • Gebruik alleen gedestilleerd water voor het maken van uw espresso, dit water is 100% vrij van bacteriën en mineralen en voorkomt kalkaanslag. Gebruik bij voorkeur geen leidingwater. Gedestilleerd water is vrij goedkoop en is lang niet zo duur als bronwater.
  • Reinig uw espresso-apparaat periodiek volgens de instructies van de fabrikant met behulp van espressomachinereiniger.
Tegenwoordig zijn bepaalde espressomachines gelukkig voorzien van een waterfilter. Deze voorkomen bovenstaande problemen volledig automatisch. Kiest uw voor een machine met een waterfilter, dan raden wij de zeer populaire Saeco Talea Ring of de DeLonghi ESAM 23210 aan.

Onze tweede tip voor het onderhouden van uw koffiemachine heeft te maken met de gemalen koffie en de portafilter. Ter bescherming van uw espressomachine dient uw altijd vóór het vergrendelen van de portafilter de filter te inspecteren op restjes koffie. Nadat u uw portafilter met gemalen koffie heeft gevuld en aangetampt, kijk dan nog even rond de bovenste rand van de filter. Als er losse koffie ligt op deze rand, borstel dit af met een kleine borstel (of met uw vinger).

Dit is omdat koffiekorrels hard zijn - bijna als zandkorrels. Deze korrels zullen zorgen voor slijtage van het apparaat. Daarnaast zorgen de korrels voor een minieme opening tussen de portafilter en de pakking, hierdoor wordt de espresso slapper van smaak. Daarnaast raden we aan de portafilter regelmatig schoon te maken. Doe dit bij voorkeur met een backflush middel zoals Cafiza, dit lost de koffieresten op.