Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home Nieuws Het verschil tussen koffie, espresso, cappuccino en latté

Het verschil tussen koffie, espresso, cappuccino en latté

uw bedrijf aanmelden
Normale "Nederlandse koffie" wordt gebrouwen door koffie te mengen met warm water, vaak gemaakt met een traditioneel koffiezetapparaat. Dit is een zeer eenvoudig proces. "Gewone koffie" betekent meestal een kleine kop koffie met een theelepel, suiker en een kleine hoeveelheid melk of room.
Espresso kan worden gemaakt met dezelfde koffiebonen. Echter wordt er voor het maken van espresso vaak een kwalitatief betere koffiesoort gebruikt - meestal Arabica. Deze koffiebonen moeten voor de espresso fijner worden vermalen dan wat nodig is voor de gewone koffie. Dit moet omdat er voor het brouwen van een espresso een andere, bijzondere techniek wordt gebruikt.


De espresso wordt gemaakt door de koffie gecomprimeerd in een dichte "puck" (de portafilter) te tampen. Vervolgens wordt er warm water (ongeveer 90-93 graden celcius) door de portafilter gedrukt onder hoge druk (tussen 9 en 15 bar). Dit proces moet tussen de 25 en 30 seconden duren, zodat het water lang genoeg in contact is met de koffie. Waneer dit proces langer dan 30 seconden duurt zal de espresso een verbrande smaak meekrijgen

Een espressomachine handhaaft de juiste temperatuur van het water en regelt de druk en de duur van de winning. Dit kan niet worden bereikt op het fornuis. Als resultaat heeft espresso een veel intensere smaak dan gewone koffie. Dit is de reden waarom espressokopjes klein zijn. De normale portie espresso wordt bereid met ongeveer 8 gram gemalen koffie. Een portie van 14 gram noemen wij een dubbele espresso, de Italianen noemen dit een een doppio (Italiaans voor "dubbel").
Er wordt geen melk of room gebruikt bij het maken van een espresso. Wel kan deze worden gezoet met suiker indien gewenst.

Cappuccino en latte dranken worden gemaakt met espresso en melk. Het onderscheid hier is dat in een cappucino er een dikke laag "droog" schuim ligt(dit wordt gemaakt met behulp van stoom). Dit melkschuim, of "macroschuim" heeft ongeveer twee keer het volume van de oorspronkelijke melk. Het schuim is licht qua gewicht, bevat veel lucht en heeft bevat grotere lucht belletjes dan melk gestoomd voor latte dranken.
In een Caffe Latte wordt de melk gestoomd in twee stappen: licht opschuimen en mixen. Hierdoor onstaat een dikker, zwaarder soort melkschuim, ook wel "microfoam" genoemd. Beide dranken kunnen naar smaak besprinkelt worden met nootmuskaat,vanille poeder, cacao of kaneel.

Voor een cappucino beginnen we met een enkel shot espresso (30 ml) en melk (135 ml). De melk wordt dan opgeschuimd totdat het ruwweg het dubbele volume heeft van de koude melk. De beste manier is om het stoompijpje van uw espressomachine te gebruiken. Door tijdens het verwarmen het stoompijpje vlak onder het oppervlak te houden, komt er genoeg lucht bij om mooi "droog”" schuim te maken. Let goed op het geluid: het moet klinken alsof u papier aan het scheuren bent. Vervolgens wordt het melkschuim uitgegoten over de espresso.
Bij het maken van een cappucino kan het beste koude volle melk worden gebruikt.

Voor de Caffe Latte, beginnen we met een enkel shot espresso (30 ml) en melk (200 ml). De melk wordt verhit met een stoompijpje in twee stappen: opschuimen en mixen. Om de melk licht te laten schuimen moet het stoompijpje zich enkele seconden net onder het oppervlak van de melk bevinden. Het moet klinken alsof u papier aan het scheuren bent.
Als er genoeg schuim gestoomd is wordt het melkkannetje zo bewogen dat het stoompijpje zich enkele centimeters boven de bodem bevindt. Door het melkkannetje schuin te houden wordt het melkschuim gemixt met de warme melk. Als de melk warm genoeg is (85 – 90 graden celcius) wordt deze over over de espresso geschonken.
Bij het maken van een caffe latte kan het best volle melk gebruikt worden.

Voor een Latte Macchiato wordt er melk (140 ml) en een enkel of een half shot espresso (30 ml of 15 ml) gebruikt. De melk wordt op dezelfde manier bereidt als bij een cappucino. Het verschil zit in het inschenken van de drank. Eerst wordt de melk langzaam in een groot, doorzichtig glas geschonken. Vervolgens wordt de espresso langzaam in het midden van het melkschuim geschonken. Dit zorgt voor een mooi effect van de verschillende lagen van ingredienten.