Veilig betalen

Betaalmogelijkheden

Home Volautomatische espresso-apparaten, de belangrijke functies

Volautomatische espresso-apparaten, de belangrijke functies

uw bedrijf aanmelden

Wanneer u besluit een espressomachine te kopen wilt u waarschijnlijk als eerst bepalen of u voor een volautomatisch -of halfautomatisch apparaat kiest. Deze keuze is vaak vrij snel gemaakt omdat de verschillen tussen de twee enorm duidelijk zijn. Het wordt vervolgens pas lastig wanneer u alle machines binnen de gekozen categorie met elkaar gaat vergelijken. In theorie werken alle volautomatische espressomachines op dezelfde manier, dus hoe komt het dat de prijsverschillen tussen de modellen zo enorm oplopen? Het komt allemaal neer op... extra functies.

Of u nu in een winkel staat of een webshop bezoekt, alle specificaties worden per machine duidelijk gecommuniceerd. Dat is mooi, maar als u geen expert bent op het gebied van espressomachines, bent u daar eigenlijk niet echt mee geholpen. U kunt pas bepalen of een extra functie noodzaak of luxe is wanneer u precies weet wat de toegevoegde waarde van deze functie is.
We zullen eerst opsommen wat wij beschouwen als de standaard functies van een volautomatisch espresso-apparaat. Dan nemen we alle extra specificaties onder de loep en geven aan waar deze voor dienen zodat u kunt bepalen of deze gewenst zijn.

Standaard functies van een volautomatische koffieautomaat:

  • Alle volautomaten beschikken over een bonenmaler. Echter, niet alle malers beschikken over verschillende maalstanden.
  • De gemalen belanden vervolgens in de zetgroep waar zij zullen worden aangetampt zodat de espresso kan worden gebrouwen. Dit gebeurt geheel automatisch.
  • Het is mogelijk de te gebruiken waterhoeveelheid in te stellen voor het maken van de espresso.
  • Volautomaten beschikken over een stoompijpje om kopjes op te warmen en bijvoorbeeld cappuccino's te bereiden.

De dingen die we nu zullen bespreken zijn de extra of aanvullende functies van volautomatische espressomachines. Dit zijn processen, instellingen of fysieke elementen die niet terug te vinden zijn bij alle volautomaten, maar slechts bij sommige.

Aparte bovenlade:
Deze lade vindt u altijd aan de bovenkant van de machine. Na het openen van het klepje kunt u op eenvoudige wijze een schepje gemalen in het apparaat deponeren. Stelt u zich maar voor; u krijgt bezoek en één van uw gasten kan enkel decafé drinken. U heeft deze koffie wel in huis maar de bonenmaler zit vol met de bonen die u normaal gesproken gebruikt. In een dergelijk geval vult u simpelweg de lade met decafé en een enkele portie cafeinevrije koffie wordt bereid. Deze optie is natuurlijk ook leuk wanneer u af en toe zelf wilt experimenteren met verschillende smaken. U kunt dan zonder het gehele bonenreservoir te legen, een ander soort koffie uitproberen. De volgende volautomatische espressomachines beschikken over een aparte bovenlade: de Bosch TCA5601, de Delonghi ECAM 23210 en de Gaggia Swing Up

Dubbele boiler:
Bij de gemiddelde volautomaat duurt het ongeveer 43 seconden voordat het verwarmingselement heet genoeg is om gebruik te maken van het stoompijpje. Sommige machines beschikken echter over een dubbel boilersysteem, dit systeem verkort deze wachttijd drastisch. Wanneer u een liefhebber bent van op melk-gebaseerde koffiedranken is een dubbele boiler erg handig.

Voorprogrammeren:
Enkele volautomatische espressomachines beschikken over de functie uw voorkeursinstellingen voor een kop espresso op te slaan in het systeem. Zo bereidt u met een druk op de knop de espresso die voldoet aan uw verwachtingen. Soms is het zelfs mogelijk een tijdstip in te stellen waarop de espresso automatisch voor u wordt bereidt. Bij de volgende automaten is het mogelijk uw eigen voorkeuren voor te programmeren: de Delonghi EN720, de Siemens TK76209 en de Siemens TK76001

Pre-grinding optie:
Deze functionaliteit kan u een hoop tijd besparen bij het maken van meerdere dranken achter elkaar. Tijdens het bereiden van de eerste espresso worden de bonen voor de tweede al meteen gemalen. Zo hoeft u minder lang te wachten, erg handig als u bijvoorbeeld visite heeft.

Voorbesprenkeling:
Wanneer u gebruik maakt van deze functie worden de gemalen koffiebonen eerst licht met water besprenkeld voordat de espresso wordt bereid. Op deze manier komen de aroma's en de smaken beter vrij en geniet u dus van een lekkerdere espresso. Wanneer dit systeem geactiveerd is zal u merken dat er een korte pauze is tussen het malen van de bonen en het bereiden van de espresso. De volgende volautomatische espressomachines beschikken over deze mogelijkheid: de Siemens TK69009 en de Krups XP5240 .

Verstelbare koffiehoeveelheid:
Dit is bij de meeste, maar niet bij alle, espressomachines wel mogelijk. U kunt zelf bepalen hoeveel bonen er worden gebruikt bij het maken van uw espresso. Wanneer u ook de mogelijkheid heeft de waterhoeveelheid in te stellen heeft u optimale controle over het eindresultaat.

Verwijderbare zetgroep of automatische reiniging:
De zetgroep van de espressomachine is het onderdeel waar het daadwerkelijke brouwen van de koffie gebeurt. Wanneer de zetgroep uitneembaar is geeft dit als voordeel dat u deze kunt inspecteren en reinigen. Het schoonmaken van dit onderdeel kan door het simpelweg onder lauw kraanwater af te spoelen. Omdat dit in elk geval wekelijks moet worden gedaan is er voor gezorgd dat deze handeling erg gemakkelijk is uit te voeren. De modellen waarbij de zetgroep niet uitneembaar is beschikken meestal over een automatisch reinigingssysteem. Dit systeem wordt geactiveerd bij het aan -en uitzetten van het volautomatische espressomachine. De volgende modellen beschikken over deze mogelijkheid: de Delonghi ESAM4500, de Bosch TCA5202 en de Saeco Talea Ring.

Kopjeswarmer:
Een kopjeswarmer bevindt zich meestal bovenop de espressomachine. Zoals de naam al verklaart verwarmt dit element de kopjes voor zodat u geniet van een espresso die langer warm blijft. Een koud kopje gebruiken is de grootste dooddoener bij het maken van een espresso. De volgende volautomatische espresso-apparaten beschikken over deze mogelijkheid: de Bosch TCA5809, de Gaggia Platinum Vision en de Krups EA8080.

Waterfilter:
Espressomachines met waterfilter produceren betere koffie en verkleinen de kans op slijtage van verschillende onderdelen. Een waterfilter voorkomt de vorming van kalkaanslag. Een waterfilter wordt dan ook sterk aangeraden. De volgende volautomatische espresso-apparaten beschikken over een waterfilter: de Saeco Royal Coffee bar, de Krups 8200 en de Melitta Caffeo Bistro .

Hopelijk schept dit artikel een hoop duidelijkheid over de verschillende functies van volautomatische espressomachines. Het is aan u om te bepalen welk van deze functies absoluut niet mogen ontbreken bij uw eigen machine. Wij wensen u veel plezier bij het aanschaffen van uw eigen volautomatische espressomachine!